הכבד שוכן בבטן הימנית העליונה ומוגן בחלקו הגדול על ידי קשת הצלעות.

תפקידיו של הכבד רבים: הכבד משמש כבית החרושת הגדול בגוף ומייצר חלבונים רבים החיוניים לפעילויות הרבות של גוף האדם ,החשוב מביניהם חלבון הנקרא אלבומין. הכבד מייצר את רוב חלבוני הקרישה בגוף, הורמונים, סוכרים ושומנים שונים, מהווה אתר אחסון לויטמינים וחומרים אחרים חשובים כמו גליקוגן המשמש מקור אנרגיה חשוב.

הכבד מנטרל רעלים, מפרק תרופות ומפריש תרכובות רעילות אחרות לדרכי המרה. כמו כן מייצר מיצי מרה המסייעים בעיכול המזון. לכבד תפקיד חשוב כחלק מהמערכת החיסונית מאחר וביכולתו ל"סנן" ולסלק נגיפים ו"פולשים" זרים אחרים החודרים לגוף דרך מערכת העיכול.

כשהכבד אינו מתפקד ומתרחשת אי ספיקת כבד אזי מופיעות הפרעות בקרישת הדם (בגלל הפרעה בייצור חלבוני הקרישה), צהבת (הצטברות פיגמנט צהוב הנקרא בילירובין הנוצר מפירוק כדוריות דם ואשר מצטבר בדם בגלל שהכבד אינו יכול להפרישו מחוץ לגוף), שינוי במצב ההכרה (הכבד נכשל בסילוק רעלים המגיעים אל המוח), בצקות ומיימת (נוזל בחלל הבטן), ירידה ביכולת החיסונית של גוף וחסר תזונתי ודלדול שרירים (פגיעה במאגרי וייצור האנרגיה).

גורמים שונים עלולים לגרום נזק או דלקת לרקמת ותאי הכבד ביניהם השכיחים ביותר כוללים זיהום נגיפי בהפטיטיס C או B, אלכוהול, כבד שומני (הצטברות שומן בכבד) ,תרופות שונות ועוד. אם הנזק נמשך, נגרמת צלקת לרקמת הכבד שעלולה לגרום פגיעה משמעותית ובלתי הפיכה לרקמת הכבד ולהביא לשחמת הכבד (צירוזיס). דלקת כבד (הפטיטיס) מסוג C ו B נגרמת על ידי נגיפים (וירוסים) . ההדבקה עלולה להתרחש כתוצאה משימוש בסמים, קבלת מוצרי דם בעבר (הפטיטיס C), יחסי מין לא מוגנים, ביצוע קעקועים ולעתים בזמן הלידה (בעיקר הפטיטיס B ). ברוב החולים בד"כ אין תסמינים. האבחנה נעשית בבדיקות דם ויש חשיבות רבה לאבחנה מוקדמת מאחר וכיום יש טיפולים יעילים מאוד וחדשניים המביאים להחלמה. כבד שומני הוא מצב של הצטברות שומנים בכבד ובד"כ קשור להשמנה, יתר שומני הדם וסוכרת כאשר גם לגורמים גנטיים יש השפעה. הטיפול היעיל הוא דיאטה מתאימה ופעילות גופנית. חשוב לציין שאבחון מוקדם של מחלות כבד רבות וטיפול מתאים יכול להביא לשיפור חלקי או מלא בתפקוד הכבד.

דילוג לתוכן