צהבת
צהבת הינה מחלה אשר נגרמת כתוצאה מהיווצרות של כמות עודפת בדם של פיגמנט בצבע חום-צהוב אשר נקרא "בילירובין". הפיגמנט מצטבר ושוקע ברמות תת עוריות, כמו גם בלובן של העין. במרבית המקרים, כאשר הגוף הינו במצב בריא, הפיגמנט יעבור את תהליכי המטבוליזם של הגוף ויצא. אך ישנם מקרים, בהם הגוף אינו במצב תקין, ואז תתחיל מחלת הצהבת להתפתח.
סוגי מחלת הצהבת
ישנם סוגים שונים של מחלת צהבת, אשר קשורים לסיבות הופעתה והתפתחותה בגוף האדם. הסוג הראשון הינו מחלת צהבת אשר נגרמת כתוצאה מכמות גדולה של "בילירובין" הגורם להרס של כדוריות הדם עוד בטרם הגיע לשלב המטבולי של הגוף. כתוצאה מכך, הכבד אינו מסוגל לסלק את כמות ה"בילירובין". צהבת מסוג זה הינה תוצאה של מחלות תורשתיות שונות, מחלות כבד או השפעה של תרופות. הסוג השני, והשכיח יותר של מחלת צהבת, הינה צהבת זיהומית, כמו דלקות כבד A,B,C אשר בדרך כלל הינה תוצאה של זיהום נגיפי, תרופות, אלכוהול או מחלות ממאירות. סוג נוסף של מחלת צהבת הינה צהבת חסימתית, אשר מופיע בדרך כלל כתוצאה מפגיעה או חסימה בדרכי המרה.
אבחון מחלת הצהבת
על אף העובדה, כי למחלה בדרך כלל יש סימפטומים הבאים לידי ביטוי בצורה חיצונית, כמו גוון צהבהב של העור, או בלובן העיניים. ישנן בדיקות המאפשרות לאבחן במדויק את סוג הצהבת, ולפיכך להתאים אמצעי טיפול במחלה.
ספירת דם כללית – באמצעות בדיקת ספירת דם ניתן לקבל מידע אודות מרכיבי הדם, כמות תאי האדם האדומים, כמות תאי הדם להבנים וכמות הטסיות.
נסיוב בילירובין – בדיקת הניסיוב מאפשרת למדוד את רמת הריכוז של הבילירובין בדם.
תזמון הפרותרומבין – בדיקה זו נועדה למדוד את כושר קרישת הדם.
אולטרה סאונד בטני – באמצעות אולטרה סאונד ניתן לבדוק האם יש נפיחות בכבד, או מראה חריג של הכבד.
כל מי שחולה במחלת הצהבת, מכל סוג שהוא, חייב להיבדק במהירות ובאופן יסודי על ידי רופא. התאמת הטיפול במחלת הצהבת יעשה בהתאם לסוג הצהבת עצמה ובהתאם לסיבת התפתחותה של המחלה.
פרופ' אלי צוקרמן, מנהל יחידת הכבד של מחוז חיפה וג"מ ושל מרכז רפואי כרמל, חבר בחברה הישראלית, האמריקאית והאירופית לחקר הכבד ונחשב למומחה בעל שם עולמי למחלות כבד. יחידת הכבד אותה מנהל פרופ' אלי צוקרמן הינה מן היחידות המתקדמות בעולם, אשר מעניקות אבחון וטיפול במחלות מסוג צהבת, ומחלות כבד.